En klassisk romdränkt kaka med anor från 1700-talet. Den klassiska desserten Rhum baba är förberedelsernas dessert nummer ett! Savarinerna kan du baka och frysa in. Tina dem sedan och dränk in dem i sockerlagen dagen före. Förvara i kylskåp fram till servering.
Det här behöver du (12 portionsformar):
- 0,5 dl mjölk
- 15 g jäst
- 3 ägg
- 2 msk strösocker
- 1 krm salt
- 4 dl vetemjöl
- 1 dl ljusa russin
- 100 g smör, rumstempererat
Lag
- 2 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 1,5 dl mörk rom
Tillbehör
- Frukt
- Vispad grädde
Gör så här:
- Värm mjölken till 37° (fingervarmt). Rör ut jästen i mjölken i en bunke.
Rör i ägg, socker, salt, mjöl och russin. Arbeta till en slät deg. - Arbeta in smöret i små klickar. Låt degen jäsa under duk ca 45 minuter.
- Sätt ugnen på 225°.
- Klicka smeten i 12 smorda, små, runda formar med hål i mitten (ca 1 dl).
- Låt jäsa ytterligare ca 15 minuter.
- Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
- Lag: Koka socker och vatten ca 5 minuter eller tills 2 dl återstår. Tillsätt rommen.
- Skeda 2/3 av sockerlagen i omgångar över kakorna i formarna när de fortfarande är lite varma. Stjälp upp kakorna när lagen har sugits upp.
- Häll över resten av lagen och servera med frukt och vispad grädde.
Denna rätt var en del av menyn den 12 oktober 2019: Den ryska extrembuddhismen.